Firmele de cablu din tara continua lupta cu provocarile pietei. Au dovedit-o la Breaza, in cadrul celei de-a doua editii a Conventiei de Comunicatii Electronice din Romania. Cablistii au dezbatut probleme importante, de la presiunea taxelor si impozitelor datorate statului, pana la schimbarea regulilor de difuzare a programelor marilor trusturi TV. La cea de-a doua editie a Conventiei de Comunicatii Electronice au participat atat membrii asociatiei cat si reprezentanti ai autoritatilor centrale.
Asociatia de Comunicatii Electronice din Romania grupeaza principalii operatori de comunicatii electronice din tara. Acestia s-au asociat in scopul protejarii propriilor interese, dar si intereselor consumatorilor, mai exact, a abonatilor la serviciile de televiziune, internet si cablu.
Prima editie a Conventiei Asociatiei de Comunicatii Electronice din Romania a avut loc anul trecut, la Buzau. Legea infrastructurii, impozitele pe cladirile speciale din care fac parte si stalpii folositi de firmele de cablu dar si atitudinea neconcurentiala a unor mari trusturi TV care au inceput sa le impuna operatorilor de cablu o alta politica de preturi sunt doar cateva dintre motivele care i-au determinat pe cablisti sa-si stranga randurile. Atunci, nemultumirile cablistilor au fost transmise mai departe in scris catre autoritati. Firmele de cablu au solicitat CNA adoptarea unui cadrul legislativ care sa reglementeze situatia trusturilor TV care isi doresc sa iasa din lista must carry. Asta in conditiile in care cel mai mare trust TV din Romania a cerut sa iasa din lista obligatorie de retrasmisie si a solicitat taxe pentru retransmisia posturilor sale in functie de numarul de abonati ai fiecarei firme. Plangerea a fost tratata cu seriozitate de catre autoritati.
Unii operatori din cadrul asociatiei au reusit totusi sa compenseze intr-o oarecare masura majorarea tarifelor prin completarea serviciilor. Asociatia de Comunicatii Electronice din Romania s-ar putea confrunta insa cu o noua problema in viitorul apropiat. Un alt trust ar putea sa iasa din lista obligatorie de retrasmisie si sa solicite taxe pentru retransmisia posturilor sale in functie de numarul de abonati ai fiecarei firme.
Acest lucru ar putea conduce la o noua sporire a tarifelor pentru abonati. Avantajati in acest caz ar fi doar operatorii mari, in timp ce ceilalti, nu ar putea compensa diferenta care se va percepe si care se va reflecta, din nou, in tariful la serviciile de baza. O alta problema dezbatuta la Breaza vizează principilul must carry care, in momentul de fata, obliga operatorii sa difuzeze programe cu dubla calitate si cu publicitate proprie. Aceasta constuie un alt dezavantaj, in condiile in care acest tip de operatori isi promoveaza anumite produse neplatind expunerea publicitara.
Totodata, operatorii de cablu au dezbatut si problema taxei pe infrastructura, fara de care operatorii cu retele fixe nu ar putea functiona. Si aceasta taxa a insemnat costuri suplimentare.
Fata de prima editie ACER, numarul participantilor la Conventie nu doar ca s-a mentinut, ci a si crescut.
Cele doua zile de dezbateri s-au incheiat cu seri festive,
prilej cu care reprezentantii firmelor de cablu si internet au avut ocazia sa se cunoasca mai bine si sa discute intr-un spatiu mai putin formal.